top of page

Mi is az a Csafna? Miért jó?

Csafna - családi fejlesztő napközi.

A miénket Zugolydának hívják, tanulói a kacifántosok, azaz súlyosan, halmozottan sérült kis lurkók.

A csafna főbb jellemzői: még nem létezik Magyarországon (Zugolydát kivéve), mi (Völgyzugolyház Alapítvány) szeretnénk meghonosítani. Kis létszámú gyerekcsoporttal működik, és mivel minden gyerek extra kacifántos, mindegyiküket segíti egy pedagógus. Kis közösség, rugalmasság, sokféle fejlesztés, a gyerekek egyéni igényeihez igazodó gondozás. És az extrák: valódi kapcsolódások gyermek és szakember között, meghitt légkör, elfogadás, biztonság.

Miért kell? Az én súlyos és halmozottan sérült hatéves fiamnak semmi lehetősége nem lenne, hogy a lakókörnyezetünkben tankötelezettségét teljesíthesse. Ezzel a megoldással helyi igényekre lehet választ adni, nem kellene akár 150 km-t utazgatni naponta azért, hogy gyermekem eljusson az iskolába (már ha fogadná bármelyik is). Alapvetően ezért is jó egy csafna. Pótolja az ellátórendszer hiányosságait, mint egy új alternatívája a súlyos, halmozottan sérült gyerekek nappali ellátásának. Azon dolgozunk, hogy ez megvalósulhasson, ez a megoldás elterjedhessen, hiszen jelenleg ezen gyermekek 2/3-a nem kapja meg a törvényileg előírt minimum 20 óra fejlesztést. Sőt, sokan semmit sem kapnak. Kevés az intézmény, kevés a pedagógus. Szeretnénk kijárni, hogy a csafnák is kaphassanak állami normatívát.


Miért jó a kacifántosoknak?

Sajátosságai miatt a gyerekek igényeit figyelembe tudja venni. Kitartó, elszánt, türelmes szakembereink etetnek ha kell 30-40 percig is. Epilepsziás roham után lehet aludni akkor is, ha épp nem csendespihenő van. Többször is neki lehet kezdeni egy feladatnak, ha valami miatt elakadt a gyerkőc, vagy akár abba is lehet hagyni, illetve váltani lehet, ha valami nagyon nyögvenyelősen megy. Sokszor a gyermekhez kell igazítani a nap dinamikáját, és ez itt megoldható. A fókusz a kis kacifántosokon van, máshogy nem is működne.


Kiscsoportos, családias, rugalmas megoldása az extra kacifántos gyerkőcök iskolába járásának. Röviden ez a csafna.






bottom of page