top of page
Zugolyda1

Mi is az a Zugolyda?

Iskola, játszoda, tanoda. Mind ez egyben. Olyan gyerekeknek, akik eltérő módon fejlődnek, akik speciális szükségletekkel élnek, akik súlyosan és halmozottan sérültek. Ezek a gyerekek a jelen oktatási rendszerbe nem integrálhatóak, komplex fejlesztésük és teljes körű nappali ellátásuk országos szinten nem megoldott. Nincs elég iskola, nincs elég pedagógus, a tárgyi és a személyi feltételek az esetek nagy részében nem megfelelőek.

 

Ez a helyzet a gyerekkel együtt az őt nevelő családot is erősen érinti.

Többnyire az egyik szülő munkáját feladva a gyermekét gondozza, fejlesztésekre hozza-viszi, kereső tevékenységéből kiesve a család amúgy is nehéz helyzetét tovább terheli.  Mindemellett az érintett családok szegregálódnak, sok esetben mind szociálisan, mind gazdaságilag a teljes leszakadás veszélyezteti őket. Más esetben a szülő olyan intézményt kénytelen választani, ahol a gyermeke fejlesztési és szociális igényei nem teljesülnek, így a gyereknek esélye sincs egy önállóbb életre.

 

Érintett családként napi szinten tapasztaljuk, hogy hétköznapi kihívásainkra az állami rendszerek nem képesek egyénre szabott megoldásokat kínálni, ezért hisszük, hogy alulról jövő kezdeményezéssel, mindemellett az állami szervezetekkel való szoros együttműködéssel, valódi igényekre célzottabban tudunk reagálni.

Mi hívta életre?

2016-ban egy gyerekszobából indult útjára a kacifántos gyerekek nappali fejlesztésének és ellátásának formabontó "házi" megvalósítása. Lépésről lépésre haladva egy olyan fejlesztő "tanodát" hoztunk létre és működtetünk évek óta, ahol mára már egy hét fős iskolás csoport kacifántosai tanulhatnak, fejlődhetnek és egy építő közösséghez tartozhatnak. 

Az Alapítvány a XVII. kerületi Vanília utcai bázisán biztosítja a heti 20 órás fejlesztő nevelés-oktatást a helyi EGYMI -vel és a Dió Iskolával karöltve. 

Míg a szülői csapattal Völgyzugolyház működtetésén, fejlesztésén dolgozunk, addig  a lelkes szakmai  csapat teljes szívvel és odaadással mozgat, masszíroz, játszik, tanít,  zenél, kézműveskedik, terápiázgat. Legyen szó gyógypedagógiai vagy konduktív fejlesztésről, etetés- vagy zeneterápiáról végre a mi gyerekeink is egyéni és csoportos formában, felkészült szakemberek kezei közt játszva tanulhatnak. Mindez saját tempóban, mindenkor az önállóságot támogató módon, egy kortárs közösségben. 

Pár percben az indulásunkról  itt: videó

és itt: videó

Nimród_hasáb.jpg
Zugolyda2

Kacifántosok

Somlai Szilas Nimród, de hívhatsz Nimcsinek

2010. júniusában ikertesómmal Bánkussal a 29. hétre érkeztünk. Rettentően aprók, lilák és rémültek voltunk. Inkubátorban, csövekkel és pittyegő gépekkel körbevéve  startoltunk. Hallottam, hogy  a doki  bácsi  azt  mondja  agyvérzés. Mindkettőnél! Utána döbbent csönd. Anya csíknyira szorította a száját, nehogy elbőgje magát. Apa elfelejtett levegőt venni. De nyugi, a doki bácsi szerint megúsztuk.

Horváth Gyula Hunor, azaz Gyuszkó

Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, élt egyszer egy kisfiú. Nagyon különleges fiúcska ő, csupa-csupa jó tulajdonsággal. Imádja a meséket, végtelenül türelmes, alkalmazkodik mindenhez és mindenkihez, és szereti a kishúgát. Viccesnek találja, ha apukája bohóckodik vele, ha az anyukája énekel neki. Ez utóbbi nyilván mosolyt fakasztó, hisz borzalmas hangja van.

Kovács Iván, vagyis Ivánka

Anyukám 2012-ben, egy szép nyári  napon  hozott a világra. Mindenki nagyon boldog volt. Büszkén vitt haza apa és a nővérem a kórházból, akinek minden vágya az volt, hogy egy testvérkéje szülessen. Mesébe illő nyarunk volt, minden tökéletesnek tűnt. De telt múlt az idő és én nem ügyesedtem.

Noel sztárfotó.jpg
Almási Noel Martin, avagy Noel

Sziasztok, Noel vagyok! Egy csúnya betegség és egy oxigén hiányos állapot miatt sajnos mozgás és értelmi sérült lettem. Állandó felügyeletre és ellátásra szorulok még mindig. Szüleim és családom segítségével sokféle  terápiára eljutottam és sok izgalmas vagy kevésbé izgalmas ügyesítő dolgot kipróbáltam.

Gergely.jpg
Tóth Gergely, azaz Gergő
Sziasztok! Tóth Gergely a hivatalos nevem, de mindenki csak Gergőnek hív, amit ha meghallok "szaladok" is! 2013 nyarán nagy hirtelen jöttem a világra, Anyáékat jól megijesztve, mert sajnos újra is kellett éleszteni. Az orvosok azt mondták súlyos oxigénhiányt szenvedtem, napokig csak a gépek tartottak életben. Na de én úgy döntöttem elég volt ebből, látni szeretném a Szüleimet, így hát életem 6. napján kinyitottam a szemem és nekivágtam az életemnek.
Adél.JPG
Mihályi Adél Johanna
Adél 11 éves vagány, szépséges, szelíd kislány, aki miután egészségesen megszületett, halált megvető bátorsággal esett túl 9 hetesen egy nagy hasi műtéten, majd 1,5 évesen élődonoros máj transzplantáción, aztán 2 évesen súlyos hypoglikémiás agysérülésen. Hogy hosszas kómában, majd éberkómában töltött évek után változatos családi körülmények, fejlesztések és orvosi támogatások eredményeként 9 évesen megérkezzen szerető szívű, csodálatos hat fiúcska lovagjának és tanárainak, gondozóinak körébe a Völgyzugolyházba.
Krisz.1.jpg
Dorner Krisztián, vagyis Krisz
Dorner Krisztián vagyok, 2015.07.03-án láttam meg a napvilágot anya és apa nagy örömére. Először minden rendben volt, de két hetesen kezdtem furcsán érezni magam. Kiderült, hogy herpesz vírus okozta agyvelőgyulladásom van. A jó Isten hívogatott magához, de anya és apa folyamatosan kérleltek, hogy maradjak velük. Olyan jó volt érezni, hallani őket....így hát maradtam.
Zugolyda3

Terápiás foglalkozások

gyt%20Nimcs_edited.jpg

GYÓGYTORNA

A mozgáson keresztül tapasztaljuk meg önmagunkat és a környező világot. A változatos mozgásminták gyakorlásával a világból vett tapasztalat is bővül, az idegrendszer ezen keresztül fejlődik. A játékos feladatok segítségével élményt és ügyesítő helyzeteket teremtve, különböző eszközöket bevetve segítjük a mozgásfejlődést, így a gyermek nemcsak egyes érzékszerveivel vesz részt a műveletben, hanem egész testével tanul. 

masszázs1.jpg

GYÓGYMASSZÁZS

A gyógymasszázs hatására az egész szervezet egymással összefüggő élettani változásokat képes létrehozni. Javul az anyagcsere és regeneráció, az izomtónus, a vérkeringés, a szívműködés, a kiválasztás, csökken vagy elmúlik a fájdalom. A fogások fajtájától függően aktivizál vagy relaxál testi és szellemi szinten egyaránt.

gyogypedfejl.jpg

GYÓGYPEDAGÓGIAI FEJLESZTÉS

Az egyéni képességek figyelembe vételével fejlesztjük azokat a területeket, melyeken valamilyen elmaradás tapasztalható. A belső motivációt ébresztgetve, figyelmet felkeltve segítünk, hogy a gyermek a soron következő fejlődési fokra léphessen. Egyéni és csoportos formában, a játékos megismerésen, mozgásfejlődésen túl, a kommunikációs és szociális készségeket is fejlesztjük. Cél az önállóságra nevelés.

noel_edited_edited.jpg

KONDUKTÍV PEDAGÓGIA

A Pető András konduktív nevelésének alapeszméje, hogy az idegrendszer a sérülések ellenére is rendelkezik kihasználatlan kapacitással, amely a tanulási folyamat megfelelő irányításával mozgósítható. A konduktív nevelés során nem a sérülés vagy a gyógyítás, hanem  a személyiség, a nevelés és a tanulás áll a középpontban, ami biztosítja a testi, szellemi, érzelmi és szociális fejlődéshez szükséges feltételeket. 

DSC_0720.JPG

EVÉSTERÁPIA

Sérült gyermekeknél gyakran találkozunk táplálási és nyelési nehezítettséggel. Az evésterápia nem az evéssel kezdődik. Sokkal előbbre kell mennünk, kezdve a törzsizomzat, a poszturális izomzat és a légzés, majd a  száj körüli izmok fejlesztésével, amit követ a különböző fogások bevetése. Hosszú és aprólékos munkával juthatunk el a pépestől a darabosig, az etetéstől az önálló evésig.

Iv%C3%A1n4_edited.jpg

AUGMENTATÍV ÉS ALTERNATÍV KOMMUNIKÁCIÓ

Az augmentatív és alternatív kommunikáció (AAK) lényege, hogy a beszédre és írásra képtelen személyek számára megtanítsa a hagyományostól eltérő kifejezési módokat. A nonverbális megnyilvánulásokat tarkíthatják gesztusok, hangok, manuális és hangadó szerkezetek, tárgyak, fotók, rajzok, betűk, testjelzések.

kutyas.jpg

INTERAKTÍV KUTYÁS FOGLALKOZÁS

A kutya társaságában a gyerekek könnyebben feloldódnak, jobban motiválhatóak. Ezért sikeresebben oldanak meg feladatokat anélkül, hogy éreznék, teljesíteniük "kell". A kutya segítségével mind a mozgásos képességeik, mind kommunikációjuk kifejezőbbé, bátrabbá válik. A foglalkozások alapját az állattal való kapcsolat jelenti,  amely a hagyományos fejlesztő módszerek eszközeit felhasználva, azokat kiegészítve valósul meg.

bowenGy4.jpg

BOWEN KEZELÉS / CRANIOSZAKRÁLIS TERÁPIA

A Bowen-technika és cranioszakrális terápia holisztikus szemléletű, az egész testet kezeli, a szervezet öngyógyító folyamataira épít. Különösen fontos, hogy lágy fogasokból, érintésekből álló kezeléseket a gyerekek ellenkezés nélkül tudják fogadni. A terapeuta teljes figyelmével a gyerek testi és lelki ráhangolódását, belső harmonizálását segíti.

Bővebben a technikáról itt olvashattok: www.bababowen.hu

Zugolyda4

Szakemberek

Petra2.JPG

​Bircsák Petra
gyógypedagógus

20191117_161330.jpg

Zsámboki-Szabó Hajnalka

gyógypedagógiai asszisztens/gondozó

Judit.jpg

Zagyva Judit

bowen alkalmazó

biodinamikus cranioszakrális terapeuta

Fisch_Viktória.jpg

Fisch Viktória

gyógytornász

Kép1.png

Schaffer Rebeka gyógypedagógus

Mervay Klára - gyógypedagógus

Tóthné Bencsik Borbála - szociális asszisztens

Molnárné Bán Ildikó - gyógypedagógus

Kugler Nikolett - konduktor

bottom of page