MI IS AZ A ZUGOLYDA? MI HÍVTA ÉLETRE?

 

Iskola, játszoda, tanoda. Mind ez egyben. Olyan gyerekeknek, akik eltérő módon fejlődnek, akik speciális szükségletekkel élnek, akik a súlyos és halmozottan sérült kategóriába lettek sorolva. Ezek a gyerekek a jelen oktatási rendszerbe nem integrálhatóak, komplex fejlesztésük és teljes körű nappali ellátásuk országos szinten nem megoldott. Nincs elég iskola, nincs elég pedagógus, a tárgyi és a személyi feltételek az esetek nagy részében nem megfelelőek.

 

Ez a helyzet a gyerekkel együtt az őt nevelő családot is erősen érinti.

Többnyire az egyik szülő munkáját feladva a gyermekét gondozza, fejlesztésekre hozza-viszi, kereső tevékenységéből kiesve a család amúgy is nehéz helyzetét tovább terheli.  Mindemellett az érintett családok szegregálódnak, sok esetben mind szociálisan, mind gazdaságilag a teljes leszakadás veszélyezteti őket. Más esetben a szülő olyan intézményt kénytelen választani, ahol a gyermeke fejlesztési és szociális igényei nem teljesülnek, így a gyereknek esélye sincs egy önállóbb életre.

 

Érintett családként napi szinten tapasztaljuk, hogy hétköznapi kihívásainkra az állami rendszerek nem képesek egyénre szabott megoldásokat kínálni, ezért hisszük, hogy alulról jövő kezdeményezéssel, mindemellett az állami szervezetekkel való szoros együttműködéssel, valódi igényekre célzottabban tudunk reagálni.

ZUGOLYDA A CSALÁDIAS, FEJLESZTŐ "TANODA"

2016-ban egy gyerekszobából indult útjára a kacifántos gyerekek nappali fejlesztésének és ellátásának formabontó "házi" megvalósítása. Lépésről lépésre haladva egy olyan fejlesztő "tanodát" hoztunk létre és működtetünk évek óta, ahol mára már egy öt fős iskolás csoport kacifántosai tanulhatnak, fejlődhetnek és egy építő közösséghez tartozhatnak. 

Az Alapítvány a XVII. kerületi Vanília utcai bázisán biztosítja a heti 20 órás fejlesztő nevelés-oktatást a helyi EGYMI -vel és a Dió Iskolával karöltve. 

Míg a szülői csapattal Völgyzugolyház működtetésén, fejlesztésén dolgozunk, addig  a lelkes szakmai  csapat teljes szívvel és odaadással mozgat, masszíroz, játszik, tanít,  zenél, kézműveskedik, terápiázgat. Legyen szó gyógypedagógiai vagy konduktív fejlesztésről, etetés- vagy zeneterápiáról végre a mi gyerekeink is egyéni és csoportos formában, felkészült szakemberek kezei közt játszva tanulhatnak. Mindez saját tempóban, mindenkor az önállóságot támogató módon, egy kortárs közösségben. 

Pár percben az indulásunkról  itt:      https://youtu.be/R6hGZEuHhsA

és itt:     https://youtu.be/iqcqny7Cs3w   (Zugolyda percek)

A kezdeti csapatunk:

 

TERÁPIÁS FOGLALKOZÁSOK

GYÓGYTORNA

A mozgáson keresztül tapasztaljuk meg önmagunkat és a környező világot. A változatos mozgásminták gyakorlásával a világból vett tapasztalat is bővül, az idegrendszer ezen keresztül fejlődik. A játékos feladatok segítségével élményt és ügyesítő helyzeteket teremtve, különböző eszközöket bevetve segítjük a mozgásfejlődést, így a gyermek nemcsak egyes érzékszerveivel vesz részt a műveletben, hanem egész testével tanul. 

GYÓGYMASSZÁZS

A gyógymasszázs hatására az egész szervezet egymással összefüggő élettani változásokat képes létrehozni. Javul az anyagcsere és regeneráció, az izomtónus, a vérkeringés, a szívműködés, a kiválasztás, csökken vagy elmúlik a fájdalom. A fogások fajtájától függően aktivizál vagy relaxál testi és szellemi szinten egyaránt.

GYÓGYPEDAGÓGIAI FEJLESZTÉS

Az egyéni képességek figyelembe vételével fejlesztjük azokat a területeket, melyeken valamilyen elmaradás tapasztalható. A belső motivációt ébresztgetve, figyelmet felkeltve segítünk, hogy a gyermek a soron következő fejlődési fokra léphessen. Egyéni és csoportos formában, a játékos megismerésen, mozgásfejlődésen túl, a kommunikációs és szociális készségeket is fejlesztjük. Cél az önállóságra nevelés.

KONDUKTÍV PEDAGÓGIA

A Pető András konduktív nevelésének alapeszméje, hogy az idegrendszer a sérülések ellenére is rendelkezik kihasználatlan kapacitással, amely a tanulási folyamat megfelelő irányításával mozgósítható. A konduktív nevelés során nem a sérülés vagy a gyógyítás, hanem  a személyiség, a nevelés és a tanulás áll a középpontban, ami biztosítja a testi, szellemi, érzelmi és szociális fejlődéshez szükséges feltételeket. 

ETETÉSTERÁPIA

Sérült gyermekeknél gyakran találkozunk táplálási és nyelési nehezítettséggel. Az etetésterápia nem az evéssel kezdődik. Sokkal előbbre kell mennünk, kezdve a törzsizomzat, a poszturális izomzat és a légzés, majd a  száj körüli izmok fejlesztésével, amit követ a különböző fogások bevetése. Hosszú és aprólékos munkával juthatunk el a pépestől a darabosig, az etetéstől az önálló evésig.

AUGMENTATÍV ÉS ALTERNATÍV KOMMUNIKÁCIÓ

Az augmentatív és alternatív kommunikáció (AAK) lényege, hogy a beszédre és írásra képtelen személyek számára megtanítsa a hagyományostól eltérő kifejezési módokat. A nonverbális megnyilvánulásokat tarkíthatják gesztusok, hangok, manuális és hangadó szerkezetek, tárgyak, fotók, rajzok, betűk, testjelzések.

INTERAKTÍV KUTYÁS FOGLALKOZÁS

A kutya társaságában a gyerekek könnyebben feloldódnak, jobban motiválhatóak. Ezért sikeresebben oldanak meg feladatokat anélkül, hogy éreznék, teljesíteniük "kell". A kutya segítségével mind a mozgásos képességeik, mind kommunikációjuk kifejezőbbé, bátrabbá válik. A foglalkozások alapját az állattal való kapcsolat jelenti,  amely a hagyományos fejlesztő módszerek eszközeit felhasználva, azokat kiegészítve valósul meg.

BOWEN KEZELÉS / CRANIOSZAKRÁLIS TERÁPIA

A Bowen-technika és cranioszakrális terápia holisztikus szemléletű, az egész testet kezeli, a szervezet öngyógyító folyamataira épít. Különösen fontos, hogy lágy fogasokból, érintésekből álló kezeléseket a gyerekek ellenkezés nélkül tudják fogadni. A terapeuta teljes figyelmével a gyerek testi és lelki ráhangolódását, belső harmonizálását segíti.

Bővebben a technikáról itt olvashattok: www.bababowen.hu

 

SZAKEMBEREK

Judit.jpg

Zagyva Judit

bowen alkalmazó

biodinamikus cranioszakrális terapeuta

Schaffer Rebeka gyógypedagógus

Varga Szabina konduktor

Kun Gergely gyógypedagógus, gyógymasszőr

Mervay Klára gyógypedagógus asszisztens

+36 30  749 5807

+ 36 30 366 4312

Völgyzugolyház Alapítvány a  Kacifántosokért

Székhely: 1171 Budapest, Nápoly u. 68.

Közösségi Ház címe: 1173 Budapest, Vanília u. 7.

Adószám: 18875731-1-42

Nyilvántartási szám: 01-01-0012384

Statisztikai számjel:  18875731-8810-569-01

Bankszámlaszám: Magnetbank:  16200120-18541832

Copyright © 2017-2020 Völgyzugolyház Alapítvány - Minden jog fenntartva.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now